Despre airsoft. Este el legal?
Despre airsoft. Este el legal? Un sport complex și plin de provocări
decembrie 6, 2023
Despre airsoft. Este el legal?
Despre airsoft. Este el legal? Un sport complex și plin de provocări
decembrie 6, 2023

Legislația privind Utilizarea Armelor Airsoft

În acest articol dorim să discutăm despre Legislația privind Utilizarea Armelor Airsoft în România

Armele airsoft sunt încadrate ca arme neletale, însă trebuie menționat că acestea nu pot fi considerate jucării. Replicile de arme airsoft, dificil de distins față de armele reale, prezintă pericole în mâinile celor care le folosesc necorespunzător. Ele ar trebui utilizate doar în spații special amenajate, private, și nu în locuri publice, așa cum ar putea crede unii oameni.

Legea care Reglementează Replicile/Armele Airsoft

Airsoft-ul nu este doar un joc, ci și o activitate care se supune unor paragrafe importante din Legea Nr.117 din 15.06.2011, Legea nr. 196/2019 și Legea nr. 295/2004, cu modificări până în 12 noiembrie 2021. Aceste legi sunt referitoare la regimul armelor și munițiilor, având diverse completări și modificări.

Categoria de Arme Airsoft

Armele airsoft și cele de paintball sunt încadrate în categoria E, conform Art. 5 (4) al anexei.

Armele Airsoft sunt Considerate Arme Neletale

Conform Art. 2 (3), armele de airsoft sunt încadrate în categoria de arme neletale, având ca scop evitarea cauzării decesului prin utilizarea lor.

Destinația și Utilizarea Replicilor/Armelor Airsoft

Replicile de arme tip airsoft sunt considerate arme și dispozitive de agrement, construite pe principii similare cu cele ale armelor reale, dar care lansează proiectile nemetalice. Acestea sunt destinate utilizării recreative sau în competițiile sportive.

Detinerea, Achizitionarea și Utilizarea Replicilor/Armelor Airsoft

Legea nu specifică o vârstă minimă pentru practicarea airsoft-ului, însă magazinele specializate trebuie să verifice vârsta cumpărătorului și să asigure că acesta are cel puțin 18 ani, conform Art. 58 (10).

Viteza sau Puterea Maximă Admisă la Replicile/Armele Airsoft

Legea nu detaliază viteza sau puterea maximă admisă pentru replicile airsoft. Orice armă neletală cu o putere mai mare de 220 m/s necesită autorizație și permis pentru achiziționare sau poate fi cumpărată doar de către instructori, antrenori sau practicanți de tir sportiv.

Păstrarea și Depozitarea Replicilor/Armelor Airsoft la Domiciliu

Posesorii armelor neletale din categoriile D și E au obligația să ia măsuri necesare pentru a păstra armele în condiții de siguranță la domiciliu, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate.

Locurile unde pot fi Folosite Armele Neletale

Armele neletale din categoriile C-E pot fi folosite în spații delimitate sau special amenajate, conforme Art. 63 și Art. 64. Folosirea lor în locuri publice este interzisă.

Transportul Replicilor/Armelor Airsoft

Replicile pot fi transportate de la domiciliu la locul de desfășurare a activităților doar în huse, cutii de transport sau ambalajele originale și fără a fi încărcate cu muniție, conform Art. 64 (6).

Contravenții și Sanctiuni pentru Nerespectarea Legislației Airsoft

Nerespectarea condițiilor de port, folosire și transport al armelor neletale poate fi sancționată conform Art. 132. Amenzi de la 2.001 lei la 5.000 lei, precum și confiscarea armelor sau munițiilor pot fi aplicate în astfel de situații.

Concluzie

Aceste informații se bazează pe legislația privind utilizarea armelor airsoft în vigoare la momentul redactării, iar pentru cele mai recente modificări și actualizări, se recomandă consultarea legislației la momentul informării.

Pentru consiliere cu privire la produse airsoft precum replici, consumabile sau accesorii, nu ezitați să ne contactați.

 

Website optimizat de www.quantumsync.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *