Legislația privind Utilizarea Armelor Airsoft
Legislația privind Utilizarea Armelor Airsoft în România
decembrie 11, 2023
Legislația privind Utilizarea Armelor Airsoft
Legislația privind Utilizarea Armelor Airsoft în România
decembrie 11, 2023
Despre airsoft. Este el legal? Un sport complex și plin de provocări. În acest articol veți regăsi câteva informații esențiale despre acest sport.

Airsoft-ul este un joc sportiv organizat, în cadrul căruia participanții simulează conflicte militare sau îndeplinesc diverse misiuni militare.

În timpul acestor simulări, jucătorii utilizează „replici airsoft” ale armelor reale, care sunt neletale și folosesc bile sferice de plastic de 6mm. Pentru protecție, jucătorii poartă echipamente esențiale, cum ar fi ochelarii de protecție și masca de protecție.

Pentru a adăuga o notă de autenticitate, jucătorii se echipază cu diverse articole militare, inclusiv veste tactice, haine de camuflaj, statii radio, căști de protecție, mănuși, bocanci militari, genunchiere, cotiere, etc.

În România, există numeroase cluburi și grupări, mai mari sau mai mici, care practică acest sport la nivel local sau național, fie în scop recreativ, fie ca activitate de tip hobby.

În timpul jocurilor, se respectă reguli obligatorii de siguranță și se iau măsuri de precauție pentru a preveni eventuale accidente.

Scurtă Istorie:

Airsoft-ul își are originile spre sfârșitul anilor ’50 în Asia de Est, în special în Japonia, unde armele de foc erau greu sau chiar imposibil de obținut din cauza legilor locale. Așa au apărut armele de airsoft, cunoscute sub numele de replici airsoft, ca o alternativă legală la armele reale. Popularitatea jocului în această zonă a condus la dezvoltarea echipamentelor de către marii producători locali.

Jocul s-a dezvoltat treptat în anii ’70 în SUA, ca o alternativă la paintball și alte activități care foloseau vopsea.

Airsoft-ul s-a dovedit a fi un joc captivant, plin de adrenalină, oferind mereu experiențe noi. A început să se răspândească din ce în ce mai mult în Europa.

De ce este special Airsoft-ul?

Airsoft-ul este un joc sportiv plin de adrenalină practicat într-un cadru organizat, cu reguli bine stabilite.

Se desfășoară atât în spații închise (indoor), cum ar fi clădiri special amenajate, cât și în spații deschise (outdoor), precum păduri sau terenuri special amenajate pentru joc.

Mulți practică acest sport pentru a reduce stresul, pentru a face mișcare, deoarece airsoft-ul necesită multă activitate fizică, pentru socializare, hobby și multe altele.

Airsoft-ul îmbunătățește sănătatea, necesitând mișcare intensă, dezvoltând spiritul de observație, reflexele și contribuind la sănătatea mentală prin reducerea stresului cotidian.

În România, acest sport este încă în stadiile incipiente, dar câștigă tot mai mulți adepți de la o generație la alta.

Airsoft-ul este bazat pe FairPlay!

Pentru a asigura desfășurarea jocului fără incidente și neînțelegeri, este esențial ca toți jucătorii să respecte un set de reguli:

  • Jucătorii trebuie să recunoască când sunt loviți.
  • Trebuie respectată ținuta și regulamentul echipei.
  • Se aplică cerințe tehnice privind puterea replicilor, greutatea bilelor, modul de tragere și puterea replicii.
  • Replicile nu trebuie expuse fără motiv.
  • Jucătorii trebuie să aibă un comportament politicos și un limbaj non-violent pe terenul de joc.
Care este vârsta minimă pentru a juca Airsoft?

Vârsta minimă pentru achiziționa replici este de 18 ani, însă vârsta minimă pentru a juca este de 10 ani cu acordul părinților în prealabil. Federația de airsoft organizează competiții pe diverse categorii de vârstă.

De ce am nevoie pentru a juca Airsoft?

Pentru a juca airsoft, este necesară o replică airsoft, acumulator pentru replică, încărcător pentru acumulator, bile airsoft de 6mm și echipamentul de protecție obligatoriu, respectiv ochelari de protecție și mască de protecție.

Unde pot juca Airsoft?

Airsoft-ul se practică atât în spații închise (indoor), cum ar fi clădiri special amenajate, cât și în spații deschise (outdoor), precum păduri sau terenuri special amenajate.

Este legală deținerea de replici Airsoft?

Deținerea replicilor airsoft nu necesită autorizație de la poliție și este clasată ca dispozitive destinate divertismentului și sportului.

Pentru a fi în conformitate cu legislația în vigoare, se recomandă consultarea Legii armelor și munițiilor 295/2004, completată de Legea Nr. 117 din 15.06.2011.

Dacă dețineți o replică airsoft, este important să respectați următoarele recomandări pentru a evita problemele cu legea:

  • Depozitați replica într-un loc sigur, descărcată de bile, cu încărcătorul și acumulatorul deconectate.
  • Nu lăsați replica la îndemâna copiilor.
  • Transportați replica doar în huse, cutii de transport sau cutia original
  • Nu va afisati in locuri publice, replicile pot fi confundate cu armele reale (tocmai din acest motiv se numesc replici a armelor reale).
  • Nu utilizati replica airsoft ca mijloc de autoaparare.

Pe site-ul ottotactical.com puteți achiziționa diverse replici de arme celebre, echipamente airsoft, consumabile și multe altele. Totodată puteți solicita consiliere cu privire la diverse subiecte din domeniul airsoft-ului, de la achiziție de produse până la modul de întreținere al replicilor și sfaturi diverse. Ne puteți contacta la numărul de telefon afișat pe site, email sau prin formularul de contact de aici.

Sperăm că ți-a plăcut articolul nostru Despre airsoft. Este el legal?.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *